źródło |
Składniki:
40 ml Rumu60 ml soku ananasowego
60 ml mleczka kokosowego (śmietanki kokosowej)
Przygotowanie:
Zacznijmy najpierw od mleczka kokosowego. Jeżeli nie mamy mleczka, możemy je wykonań ubijając w shakerze 20 ml mleka (najlepiej 0%, jeszcze lepiej bez laktozy) z 40 ml likieru kokosowego (np. Malibu). Jeżeli nie mamy likieru kokosowego, a mamy syrop kokosowy, możemy zastąpić, ale w tym momencie proporcje ulegają zmianie (30:30).Kiedy mleczko już mamy, wlewamy do shakera, dodajemy lód, sok i rum. Ubijamy wszystko ok. 20 sekund, wlewamy do do szkła z lodem, ozdabiamy dekoracją lub crustą z wiórek kokosowych i cieszymy się cudownym smakiem.
Uwagi:
Drink można przyrządzić inaczej, od razu wrzucając wszystko do shakera. Można z innych proporcji, można w końcu z Malibu, rumu białego, soku ananasowego, i śmietanki. Istnieje tutaj pewna dowolności i zawsze można popróbować, która wersja jest lepsza.Co do shakera, jeżeli go nie mamy, można spróbować ushakerować w słoiku.
Ja przyznam się szczerze nie przepadałam za takimi eksperymentami, dopóki nie spróbowałam. Bo warto się przekonać na własnej skórze co i jak smakuje, co nam pasuje. Pinacolada stała się jednym z moich ulubionych drinków.
Ciekawostka:
Pisząc tego post, podkreśliło mi nazwę drinka. Myślałam, że pokaże poprawną, a zasugerowało coś innego ;)
Może ktoś wie, co Pinacolada ma wspólnego z Adampolem?
Też go bardzo lubię :) śmiesznie, że tak zasugerowało :D
OdpowiedzUsuńNo to mi na pewno smakuje :d Najlepiej w duzych ilościach ;) Z Malibu mam same miłe wspomnienia :D
OdpowiedzUsuńMniam uwielbiam wszystko co kokosowe:)
OdpowiedzUsuńPiłam kiedyś w barze na próbę, ale nie pod pasował mi- za słodki. ale to może wina tylko barmana. sądzę, ze kiedyś na pewno spróbuję ale tylko przy okazji :)
OdpowiedzUsuńAż mi smaka narobiłaś. ;)
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie
OdpowiedzUsuńCoś czuję że jest pyszne.... nigdy nie próbowałam, ale z pewnością jeśli będę mieć okazję to jej nie przepuszcze ;)
OdpowiedzUsuń